Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Επίσκεψη της Ε΄τάξης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα για τις εκθέσεις Βάσω Κατράκη :Σε Λευκό και Μαύρο» και «WAGNER, VERDI: 200 ΧΡΟΝΙΑ»

Μια πολύ ουσιαστική και χρήσιμη επαφή με τον κόσμο της τέχνης είχαν χθες οι μαθητές της Ε΄τάξης του σχολείου.Τα παιδιά ξεναγήθηκαν από το προσωπικό του μουσείου και θαύμασαν τις εκθέσεις του Τελλόγλειου Ιδρύματος που ήταν αφιερωμένες στη χαράκτρια Βάσω Κατράκη και στα 200 χρόνια Βάγκνερ και Βέρντι.


Βάσω Κατράκη

Η Βάσω Κατράκη (Αιτωλικό, 5 Ιουλίου 1914 – Αθήνα (;), 27 Δεκεμβρίου 1988) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος και κυρίως διακεκριμένη χαράκτρια.
Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τον Κωνσταντίνο Παρθένη και τον Γιάννη Κεφαλληνό. Ξεκίνησε με την ζωγραφική, αλλά γρήγορα φάνηκε η κλίση της στη χαρακτική.
Η καταγωγή της από το Νησάκι του Αιτωλικού την σημάδεψε ανεξίτηλα στη ζωή της αλλά και στο έργο της. Τα έργα της απεικονίζουν κυρίως την λιμνοθάλασσα, τους ψαράδες με τις βάρκες τους και τα σταφνοκάρια, τα «Γιοφύρια» του Αιτωλικού αλλά και μορφές της επαρχίας, ανθρώπους του μόχθου και απλοϊκές γυναίκες όπως επίσης και σκηνές από την Κατοχή, τον Εμφύλιος και αργότερα την δικτατορία. Για τις πολιτικές της θέσεις εξορίστηκε κατά την περίοδο του Εμφυλίου αλλά και κατά την περίοδο της δικτατορίας. Υπήρξε κάτοικος Πειραιά από το 1947 - 1955. Έκανε πολλές ατομικές εκθέσεις και έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις Ελλήνων στο εξωτερικό. Οι ξυλογραφίες της χαρακτηρίστηκαν υποδειγματικές.Η Βάσω Κατράκη ως χαράκτρια δούλεψε σε μεγάλο βαθμό το υλικό του ψαμμίτη, ένα υλικό που λίγοι χαράκτες έχουν δουλέψει, γεγονός που της χάρισε διεθνή φήμη.








Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο»




Το Τελλόγλειο ‘Ίδρυμα Τεχνών στο πλαίσιο της 4ης Μπιενάλε της Θεσσαλονίκης οργανώνει την έκθεση «Βάσω Κατράκη: Σε Λευκό και Μαύρο». Η Βάσω Κατράκη υπήρξε η σημαντικότερη Ελληνίδα χαράκτρια και με το έργο της εικονογράφησε την αγωνία και την πορεία του ελληνικού λαού στη δύσκολη μεταπολεμική περίοδο. Με τις κοινωνικά και πολιτικά φορτισμένες δημιουργίες της μετέδωσε το πανανθρώπινο μήνυμα του ουμανισμού αναμορφώνοντας ουσιαστικά την τέχνη της χαρακτικής με την οποία ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά. Βραβευμένη στο εξωτερικό με σημαντικές διακρίσεις, ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει η βράβευσή της σε μια άλλη σημαντική Μπιενάλε, αυτή της Βενετίας το 1966 με Επίτροπο τον Τώνη Σπητέρη, που αποτέλεσε άξονα αναφοράς για τους Έλληνες χαράκτες. Η παρουσίαση σημαντικών στιγμών της πορείας της μέσα από έργα χαρακτικής, μήτρες, τα περίφημα βότσαλα από τη Γυάρο, τα λιγότερο γνωστά ζωγραφικά της έργα, ακουαρέλες ή ακόμα και προτάσεις της για κουστούμια θεατρικών παραστάσεων, καθώς επίσης και με  υλικό από το αρχείο Σπητέρη, δίνει τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γνωρίσουν την εμβληματική καλλιτεχνική πορεία μιας χαράκτριας που κατάφερε με μοναδικό τρόπο να συνδέσει το ατομικό με το συλλογικό. 


Στιγμές από την επίσκεψη






















«WAGNER, VERDI: 200 ΧΡΟΝΙΑ»

Με αφορμή τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση των δύο σπουδαίων συνθετών το Τελλόγλειο Ίδρυμα οργανώνει έκθεση που παρουσιάζει το έργο και την προσωπικότητά τους στο ευρύτερο κοινό με στοιχεία που δίνει η παρουσίαση του έργου τους στην Ελλάδα. Κοστούμια, μακέτες ζωγραφισμένες αλλά και τρισδιάστατες, χειρόγραφα, σπάνιες εκδόσεις και παρτιτούρες θα βρίσκονται στο μουσείο για να μεταφέρουν στους επισκέπτες τη μαγεία του λυρικού δράματος.
Πρόκειται για έναν άγνωστο θησαυρό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αποτέλεσμα πολλών δημιουργικών δυνάμεων, ένα ελληνικό κομμάτι προσφοράς στον τομέα της όπερας στην Ελλάδα, ξεκινώντας από το 1958 έως σήμερα. Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει τις δημιουργίες πολλών από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνογράφους και ενδυματολόγους, όπως είναι ο Α. Φωκάς, ο Γ. Πάτσας, ο Ν. Πετρόπουλος, ο Γ. Μετζικώφ, η Ι. Μανωλεδάκη, o Γ. Κόκκος και άλλοι.

Στιγμές από την επίσκεψη







Δεν υπάρχουν σχόλια: