Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Ταξίδι με τη χρονομηχανή στο Βυζάντιο


Με τη μηχανή του χρόνου στο Βυζάντιο

Αν μπορούσα να κάνω ένα ταξίδι με τη μηχανή του χρόνου, θα δυσκολευόμουν πολύ για να διαλέξω σε ποια εποχή θα ήθελα να βρεθώ. Γιατί, θα ήθελα πολύ να ταξιδέψω στην αρχαία Ελλάδα και να ζήσω από κοντά όλο το μεγαλείο του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Θα ήθελα να γνωρίσω το Λεωνίδα, τον Περικλή, το Μέγα Αλέξανδρο και τους άλλους μεγάλους άνδρες της αρχαίας Ελλάδας. Επειδή όμως θα είχα επιλογή για ένα μόνο ταξίδι, τελικά θα διάλεγα να επισκεφτώ το Βυζάντιο. Συγκεκριμένα θαήθελα να βρεθώ στην Κωνσταντινούπολη, στην εποχή του Ιουστινιανού, γιατί σύμφωνα με όσα μαθαίνουμε στην Ιστορία μας, πιστεύω ότι ήταν η εποχή που μπήκανε οι βάσεις για τη μεγάλη ακμή του Βυζαντίου. Θα ήθελα λοιπόν να γνωρίσω τον Ιουστινιανό, που με τις μεταρρυθμίσεις του έκανε δικαιότερη τη ζωή των απλών 
ανθρώπων, οργάνωσε σωστά το κράτος και το στρατό και έκανε πράξη το όνειρό του: έφτασε την αυτοκρατορία του στα παλιά σύνορα της ρωμαϊκής. Θα ήθελα φυσικά να γνωρίσω και τη σύζυγό του, τη συν αυτοκράτειρα Θεοδώρα, γιατί ήτανε μια πολύ ισχυρή προσωπικότητα που στήριξε τον Ιουστινιανό στις δύσκολες στιγμές του (στάση του Νίκα). 
 Ο σημαντικότερος λόγος όμως της επιλογής του συγκεκριμένου ταξιδιού, θα ήτανε ο ναός της Αγίας Σοφίας. Θα ήθελα να ήμουν εκεί για να δω πώς χτίστηκε το μεγαλύτερο μνημείο του Χριστιανισμού, σε πέντε μόνο χρόνια, πώς διακοσμήθηκε, πώς φτιάχτηκε ο περίφημος τρούλος της που φαίνεται ότι κρέμεται από τον ουρανό. Θα ήθελα να γνωρίσω οπωσδήποτε τους δύο μεγάλους αρχιτέκτονες που σχεδίασαν και έχτισαν αυτό το μεγάλο έργο, τον Ανθέμιο και τον Ισίδωρο.
Και θα ήθελα σίγουρα να ήμουν παρών στα εγκαίνιά της, όταν εντυπωσιασμένος ο Ιουστινιανός φώναξε: ”Νενίκηκά σε Σολομώντα”! Τα μυστήρια της εποχής αυτής που θα ήθελα να ανακαλύψω, είναι δύο. Το πρώτο είναι η ακριβής διακόσμηση της Αγίας Σοφίας. Πώς ήτανε οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά της πριν τα καταστρέψουν οι Τούρκοι. Το δεύτερο είναι, να μπορούσα να νιώσω, πώς αισθάνονταν ο κόσμος, οι απλοί κάτοικοι, το γεγονός ότι ζούσαν στο μέρος που ήταν το κέντρο του τότε γνωστού κόσμου ,όπου καθημερινά αναπτύσσονταν και αισθάνονταν περήφανα για την καταγωγή τους και για τη χώρα τους. Και μετά, επιστρέφοντας πάλι στην εποχή μας, θα ήθελα να μεταφέρω όλες μου τις εμπειρίες στους μεγάλους, για να καταλάβουν και να πιστέψουν ότι με σωστούς και άξιους ανθρώπους, σωστούς και άξιους συνεργάτες, οργάνωση, πίστη και προσπάθεια μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα και από τις σημερινές δυσκολίες. Γιατί το παρελθόν των προγόνων μας αυτό μας διδάσκει!


Αχιλλέας Χ
Ε3 πλαγιαρίου

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Μπράβω! Αχιλλέα πολύ ωραία εργασία