"Χαίρε Δημήτριε, λιμάνι και τείχος προστάτη και σκέπη της Θεσσαλονίκης"


- Ποιος είναι ό Βασιλιάς σου Δημήτριε; φώναξε οργισμένος ό αυτοκρά τορας Μαξιμιανός.
- Ένας είναι ο Παντοκράτορας, ο Ιησούς Χριστός!
- Δεν είναι θεοί ο Δίας, ο Απόλλωνας κι οι άλλοι; Κι είσαι τόσο αχάριστος κι ανάξιος της τιμής που σου έκανα και σε διόρισα στρατηγό και ηγεμόνα της Θεσσαλίας; Θα σε ρίξω στη φυλακή!
Κι ο Δημήτριος μαρτύρησε στις φυλακές της Θεσσαλονίκης. Ο Θεός για να τον δοξάσει, έκανε να αναβλύζει μύρο θαυματουργό από το λείψανο του Αγίου, ικανό να γιατρεύει όλες τις αρρώστιες.
Ωστόσο ο Δημήτριος δεν εγκατέλειψε ποτέ την πόλη του. Και μάλιστα, όταν όοΙουστινιανός έστειλε στη Θεσσαλονίκη ανθρώπους για να πάρουν το λείψα νο του Δημητρίου στην Κωνσταντινούπολη, φλόγα πετάχτηκε από τον τάφο. Τότε φωνή μεγάλη ακούστηκε: "Μη σκάψετε παρακάτω!" Κι οι απεσταλμένοι έφυγαν κι άφησαν το τίμιο λείψανο του Μυροβλύτη να προστατεύει την πόλη.
Ή αλήθεια είναι ότι αυτή η πλούσια πόλη της βυζαντινής αυτοκρατορίας κινδύνεψε πολλές φορές από βάρβαρους εχθρούς. Γιατί όποιος σκόπευε να επιτεθεί στην Κωνσταντινούπολη έπρεπε πρώτα να πατήσει τη Θεσσαλονίκη. Τρεις φορές έκανε το θαύμα του ο άγιος Δημήτριος και υπερασπίστηκε τα τεί χη και το λιμάνι της πόλης.
Έτσι έγινε όταν πολιόρκησαν τη Θεσσαλονίκη οι Άβαροι. Οι πολιορκητές, σύμφωνα με την πολεμική τέχνη της εποχής, κατασκεύασαν έναν ψηλό πολιορ κητικό ξύλινο πύργο και τον έστησαν απέναντι από τα τείχη. Από εκεί έριχναν με καταπέλτες ογκόλιθους και γκρέμιζαν τούς προμαχώνες. Ο Άγιος πρόσταξε τότε τούς υπερασπιστές της πόλης να ανέβουν στα ψηλότερα σημεία του φρου ρίου και να περιμένουν το σύνθημά του. Και φάνηκε λευκή οπτασία πάνοπλου πολεμιστή να ρίχνει μια πέτρα στα μηχανήματα των Αβάρων και να τα καταστρέ φει. Βροχή έπεφταν οι πέτρες από τα τείχη της πόλης και σκόρπιζαν το θάνα το στους Αβάρους. Ωστόσο παραξενεύτηκαν οι βάρβαροι πού τόσο μικρές πέ τρες είχαν τόσο μεγάλη δύναμη. Κάποιοι πιο θαρραλέοι απ' αυτούς έσκυψαν και μάζεψαν από κάτω τις πέτρες. Τι να δουν! Οι πέτρες είχαν πάνω τους χαραγμέ να γράμματα πού έλεγαν: "Δημήτριος". Και τότε κατάλαβαν ότι ή πόλη ήταν απόρθητη γιατί είχε άγιο προστάτη κι έλυσαν την πολιορκία.
Ακόμη και στις μέρες μας ή παρουσία του Αγίου στην πόλη είναι ζωντανή. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν, πού ή απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τούς Τούρκους το 1913, συνέπεσε με τη γιορτή τού Αγίου στις 26 Οκτωβρίου.
Άγιος Δημήτριος και Νέστορας
Ξέρεις ότι τον άγιο Δημήτριο τον ονομάζουν και Αθλοφόρο εξαιτίας των πολλών άθλων, δηλαδή κατορ θωμάτων του; Να, τί μας λένε τα Βιβλία για ένα από αυτά: Την εποχή που ό Δημήτριος ήταν στις ρωμαϊκές φυλακές συνάντησε ένα νεαρό χριστιανό, το Νέστωρα, ό όποιος θα αγωνιζόταν στην αρένα εναντίον ενός εξαιρετικά δυνατού Σκύθη, του Λυαίου. Ό Νέστωρας, θέλοντας να αποδείξει στους Ρωμαίους τη δύναμη του Χριστού, ζήτησε τη Βοήθεια του Δημητρίου. Ό Άγιος τον ευλόγησε και ό αδύναμος Νέστωρας νίκησε τον Λυαΐο όπως ο Δαβίδ τον Γολιάθ.
![]() |
Η ιστορία του Αγίου Δημητρίου και του Νέστορα |
Πηγή:Διαβάζοντας τις βυζαντινές εικόνες
Μαρίζα Ντεκάστρο
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου