Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2012

Γλώσσα Στ΄,Ενότητα 2 ,Περιγραφή κτηρίου:Το σπίτι του Παπαδιαμάντη (Βίντεο)


Το σπίτι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη


 Το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε, πέρασε τα χρόνια της ζωής του και άφησε την τελευταία του πνοή ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης βρίσκεται στο καταπράσινο νησί της Σκιάθου.
 Απέχει 80 μέτρα από το λιμάνι και χτίστηκε το 1860. Είναι ένα διώροφο κτίριο αγροτικού τύπου. Σ’ αυτό έζησε όλη η οικογένεια του παπα-Διαμαντή Εμμανουήλ, τα 5 παιδιά του (3 κορίτσια και 2 αγόρια) και η πρεσβυτέρα, μητέρα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, η Γκιουλώ (Αγγελικώ) Μωραΐτη-  Παπαδιαμάντη.
 Εξωτερικά το σπίτι είναι βαμμένο με άσπρο χρώμα και καφέ ξύλινα παράθυρα και παντζούρια.

 Μόλις περάσουμε την είσοδο αριστερά βλέπουμε το εικονοστάσι και δεξιά η κρεβατοκάμαρα όπου κοιμόταν ο συγγραφέας. Στη μέση βρίσκεται το σαλόνι το οποίο είναι στολισμένο με παραδοσιακά Σκιαθίτικα υφαντά ο καναπές και το γραφείο. Στους τοίχους, σε ειδικές προθήκες, βρίσκονται διάφορα αντικείμενα και κορνίζες με φωτογραφίες των γονιών του Παπαδιαμάντη.
 Τέλος το τρίτο δωμάτιο είναι το χειμωνιάτικο καθιστικό με το τζάκι, τους καναπέδες, το σοφρά και το μπαούλο με τα ρούχα.

 Η εικόνα αυτού του νησιώτικου σπιτιού
ξυπνά στο επισκέπτη μνήμες του παρελθόντος. Έτσι λοιπόν το Σπίτι- Μουσείο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη αποτελεί ένα μοναδικό χώρο τέχνης και πολιτισμού.




Εργασία από τη
Βίκυ Χαλ.

Δείτε το σπίτι του Παπαδιαμάντη σε ντοκιμαντέρ της ΕΤ1
  


Δεν υπάρχουν σχόλια: