Τρίτη, 29 Μαρτίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος θεατρικός συγγραφέας Ιάκωβος Καμπανέλης

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης είχε γεννηθεί στη Νάξο το 1922. Το 1935 η οικογένειά του μετακομίζει μόνιμα στην Νίκαια.

Το 1942 συνελήφθη από τους Γερμανούς και οδηγήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν, όπου κρατήθηκε μέχρι τις 5 Μαΐου 1945, οπότε και απελευθερώθηκε από τις συμμαχικές δυνάμεις.

Το πρώτο του θεατρικό έργο του ήταν «Ο Χορός πάνω στα στάχυα», ενώ ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι τα εξής: «Έβδομη μέρα της δημιουργίας», «Η Αυλή των θαυμάτων», «Ηλικία της νύχτας», «Παραμύθι χωρίς όνομα», «Γειτονιά των Αγγέλων», «Βίβα Ασπασία», «Οδυσσέα γύρισε σπίτι», «Αποικία των τιμωρημένων», «Το μεγάλο μας τσίρκο», «Ο εχθρός λαός» και «Πρόσωπα για βιολί και ορχήστρα».

Ο Ιάκωβος Καμπανέλλης έγραψε, επίσης, σενάρια κινηματογραφικών ταινιών, ανάμεσά τους της Στέλλας του Μιχάλη Κακογιάννη, του Δράκου του Νίκου Κούνδουρου και του Κορίτσια στον Ήλιο του Βασίλη Γεωργιάδη.

"Παραμύθι χωρίς όνομα"


Το Μάιο του 2009 η Στ1 του σχολείου μας ανέβασε τη θεατρική παράσταση του Ιάκωβου Καμπανέλη ¨Παραμύθι χωρίς όνομα" ,βασισμένη στο βιβλίο της Πηνελόπης Δέλτα και
μουσική του Μάνου Χατζιδάκι.Η καταπληκτική αυτή παράσταση ανέβηκε στο θέατρο Επανομής και ενθουσίασε τους θεατές που την παρακολούθησαν.

Βίντεο από την παράσταση


Δεν υπάρχουν σχόλια: