Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2011

Ρυθμοί Βυζαντινών Ναών (η εξέλιξη τους)

 Οι ρυθμοί των ναών στη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη
(Δείτε παρακάτω την εργασία που ετοίμασαν σε powerpoint οι μαθήτριες της Ε3 Πλαγιαρίου)

Ρυθμός Ροτόντας ή Περίκεντρος(3ος αι.)
Η Ροτόντα
        Η Ροτόντα ανήκει στα περίκεντρα οικοδομήματα, στο κυκλικό της σχήμα άλλωστε οφείλει την ονομασία της. Κτίστηκε στα χρόνια του καίσαρα Γαλερίου, γύρω στα 306 μ.Χ., ως ναός
       του Δία ή του Κάβειρου ή κατ΄ άλλους ως Μαυσωλείο του ιδίου.
       Στα χρόνια του αυτοκράτορα Θεοδοσίου (379- 395 μ.χ. μετατράπηκε σε εκκλησία αφιερωμένη στις Ασώματες δυνάμεις ή τους Αρχαγγέλους και κοσμήθηκε με περίφημα ψηφιδωτά.


•Ρυθμός Βασιλικής (4ος-5ος αι.)

Η Βασιλική του Αγίου Δημητρίου    
        Οι ναοί αυτού του ρυθμού ήταν ορθογώνια οικοδομήματα  με σαμαρωτή  ξύλινη στέγη. Μέσα χωρίζονταν  με σειρές από κολώνες σε τρεις ή περισσότερους ευρύχωρους διαδρόμους, που λέγονταν κλίτη. Το μεσαίο κλίτος ήταν πάντα το πιο πλατύ.Την περίοδο αυτή χτίζονται στη Θεσσαλονίκη η πεντάκλιτη βασιλική του Αγίου Δημητρίου και η τρίκλιτη βασιλική της Αχειροποιήτου.
•Ρυθμός Βασιλικής με τρούλο (6ος-7ος αι.)

Αγία Σοφία της Θεσσαλονίκης
        Στις αρχές πιθανότατα του 8ου αιώνα, στα χρόνια της εικονομαχίας, χτίστηκε στη Θεσσαλονίκη ο ναός   της του Θεού Σοφίας, η γνωστή Αγία Σοφία.Κατά τον αρχιτεκτονικό ρυθμό το κτίσμα εντάσσεται στο μεταβατικό τύπο από τη βασιλική με τρούλο στο σταυροειδή ναό με τρούλο. Στην κάτοψη του το μνημείο είναι τετράγωνο. Ο μεγάλος τρούλος στο κέντρο, που στη βάση του δεν είναι εντελώς κυκλικός, στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες που πατούν σε ισάριθμους τετραγωνικούς πεσσούς.


 Βυζαντινός Ρυθμός (10ος -12ος  αι.)

Παναγία Χαλκέων Θεσσαλονίκης         Ο Βυζαντινός ρυθμός ήταν σταυροειδής. Χαρακτηριστικό του γνώρισμα  είναι ότι τα θεμέλια και οι τοίχοι  σχηματίζουν  σταυρό και ότι ο κεντρικός τρούλος της στέγης στηρίζεται σε τέσσερις καμάρες. Αυτές τις ακολουθούν μικρότεροι θόλοι, σχηματίζοντας έτσι ένα σταυρό.Στο ρυθμό αυτό χτίζονται οι γνωστοί ναοί της Θεσσαλονίκης ,Παναγία Χαλκέων, Δωδεκα Απόστολοι.Αγία Αικατερίνη και Προφήτης Ηλίας.
    
Δείτε την πολύ ωραία εργασία της Κωνσταντίνας,της Κορίνας και της Μαρίας.Μπράβο κορίτσια .   
                                                                           ρυθμοί βυζαντινών ναών from sk1962

Δεν υπάρχουν σχόλια: