Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011

Εγνατία οδός από τη αρχαιότητα στο σήμεραΗ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ


Η Εγνατία ήταν μεγάλη στρατιωτική και εμπορική οδός της αρχαιότητας, που την κατασκεύασαν οι Ρωμαίοι στα τέλη του 2ου π.Χ. αιώνα. Ξεκινούσε από την Απολλωνία (σημερινό Δυρράχιο) με δύο βραχίονες που ενώνονταν στο εσωτερικό και έφτανε ως την Θεσσαλονίκη και τον 4ο αιώνα προεκτάθηκε ως την Κωνσταντινούπολη.


Η κατασκευή της υπολογίζεται ότι έγινε μεταξύ 146-120 π.Χ. και η διαδρομή που ακολουθούσε ήταν η εξής: από την Ρώμη μέσω της Αδριατικής που "εγεφυρώνετο" με πλοία περνούσε στο Δυρράχιο - Αχρίδα - Μοναστήρι - Έδεσσα - Πέλλα - Θεσσαλονίκη - Αμφίπολη -Φίλιπποι - πεδιάδα Κομοτηνής - Έβρος - Κύψελα. Εν συνεχεία επεκτάθηκε ανατολικότερα κι έφτασε μέχρι το Βυζάντιο, (Κωνσταντινούπολη). Δεν ήταν τυχαίο που ο αυτοκράτορας Κωνσταντίνος το 324 μ.Χ. αποφάσισε να μετακινήσει την πρωτεύουσα από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη.

Τμήμα  ρωμαϊκης γέφυρας της Εγνατίας
Ήταν ένας δρόμος με συνολικό μήκος γύρω στα 1,100 χιλιόμετρα, ο οποίος συνέδεε τη Ρώμη με την ανατολική Μεσόγειο και εξυπηρέτησε για δύο χιλιάδες χρόνια περίπου τους πολιτικούς, στρατιωτικούς και οικονομικούς σκοπούς τριών αυτοκρατοριών, της ρωμαϊκής, της βυζαντινής και της οθωμανικής.
Στη Θεσσαλονίκη, η σημερινή Εγνατία οδός αποτελεί τμήμα της αρχαίας οδού. Το όνομά της το πήρε από τον Ρωμαίο ανθύπατο Γναΐο Εγνάτιο διοικητή της Μακεδονίας.

Τμήματα της αρχαίας οδού
Η σύγχρονη Εγνατία
Περισσότερες πληροφορίες για τη σύγχρονη Εγνατία κλικ εδώ

 Εργασία της μαθήτριας της Ε3
 Ζωήs-Μαρίαs Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: