Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2013

Ιστορία Στ, Ενότητα 3, Κεφάλαιο 7 : Η άλωση της Τριπολιτσάς


Ιστορία Στ΄, Ενότητα 3, Κεφάλαιο 7
Η άλωση της Τριπολιτσάς


1.Ποια ήταν η πρώτη ενέργεια του Χουρσίτ Πασά (πολεμούσε στα Γιάννινα τον Αλή Πασά) στο άκουσμα της Επανάστασης ;
2.Ποιο ήταν το σχέδιο του Κολοκοτρώνη μετά την κατάληψη της Τριπολιτσάς; Ποιες ήταν οι ενέργειες που έγιναν από τους επαναστάτες;
3 .Ποιες ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν στην πολιορκία της Τριπολιτσάς; Ποιοι ήταν οι αρχηγοί των ελληνικών στρατοπέδων;
4. Πώς εξελίχθηκε η κατάληψη της ; Ποιες σκηνές εκτυλίχτηκαν μέσα στην πόλη;
5.Ποια ήταν τα οφέλη της κατάληψης της Τριπολιτσάς για τη συνέχεια του αγώνα;

6.Αφού διαβάσεις το απόσπασμα από τα απομνημονεύματα του Κολοκοτρώνη, σχολίασε τη φράση του :  « Αν δεν ήμασταν τρελοί δε θα ξεκινούσαμε  την Επανάσταση».






 




 Δείτε το βίντεο του μαθήματος





Θεόδωρος Κολοκοτρώνης   (1770-1843)


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1770 στο χωριό Ραμαβούνι της Μεσσηνίας. Καταγόταν από οικογένεια κλεφταρματολών, που αρχικά ονομαζόταν «Τζεργίνη». Το 1802 ξεκίνησε τη δράση του ως κλέφτης και τα έτη 1806-1807 συνέδραμε στις πολεμικές επιχειρήσεις του ρωσικού στόλου κατά των Τούρκων στο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο. Το 1810 υπηρέτησε στο ελληνικό στρατιωτικό σώμα του αγγλικού στρατού στη Ζάκυνθο, ενώ το 1818 έγινε μέλος της Φιλικής Εταιρείας. Ο «Γέρος του Μοριά» πρωτοστάτησε σε πλήθος πολεμικών επιχειρήσεων της Επανάστασης, όπως στη Μάνη, στην Καλαμάτα (23 Μαρτίου 1821), στο Βαλτέτσι (14 Μαΐου 1821), στην άλωση της Τριπολιτσάς (23 Σεπτεμβρίου 1821), στην Πάτρα, στην εξόντωση του Δράμαλη στα Δερβενάκια (26 Ιουλίου 1822) και στο Αγιονόρι (27-28 Ιουλίου 1822). Κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1823-1825) προσπάθησε αρκετές φορές να αμβλύνει τις αντιπαραθέσεις, ώστε να υπάρχει πνεύμα σύμπνοιας κατά των Τούρκων. Τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Ιωάννη Καποδίστρια και μετά τη δολοφονία του κυβερνήτη χαιρέτησε τη βασιλεία του Όθωνα. Το 1833 κλείστηκε στις φυλακές του Ιτζ-Καλέ με την κατηγορία ότι έκανε αναφορές κατά των αντιβασιλικών. Η απόφαση που πάρθηκε για την καταδίκη του ανακαλέστηκε από τον Όθωνα και η φυλάκισή του συνεχίστηκε στο Παλαμήδι του Ναυπλίου, από όπου απελευθερώθηκε ξανά από το βασιλιά και μετέβη στην Αθήνα. Εκεί απεβίωσε στις 3 Φεβρουαρίου του 1843.

Ο Κολοκοτρώνης κατέγραψε τα βιώματά του μέσω υπαγόρευσης στον Γεώργιο Τερτσέτη στο γραμμένο σε δημοτική γλώσσα έργο Διήγησης συμβάντων της ελληνικής φυλής από τα 1770 έως τα 1836, το οποίο εκδόθηκε το 1851.

Δείτε το βίντεο της Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης για τη ζωή του Κολοκοτρώνη.



Πορτρέτο με την υπογραφή του Κολοκοτρώνη
από τον Κρατσάιζεν Καρλ (1794-1878) 
Δείτε το αφιέρωμα μας στο Γερμανό ζωγράφο των Ελλήνων αγωνιστών εδώ

Η πολιορκία της Τριπολιτσάς



Ο Γ. Κεφάλας υψώνει τη σημαία στην ελεύθερη Τρίπολη




Σκηνές από τις μάχες

Προσθήκη λεζάντας


Η άλωση της Τριπολιτσάς (anoixto sxoleio)


κλικ εδώ









Γ. 7. Η άλωση της Τριπολιτσάς - Quiz



κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: