Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Ιστορία Στ, Ενότητα 3, Κεφάλαιο 5 Η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου


Ιστορία Στ΄, Ενότητα 3, Κεφάλαιο 5
Η Επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου

 ........................           .....................         ..........................
1.Ποια νησιά του Αιγαίου επαναστάτησαν τους πρώτους μήνες της Επανάστασης ;
2.Γιατί τα ελληνικά καράβια υπερτερούσαν των τουρκικών;
3.Οι Έλληνες ναυτικοί διακρίθηκαν σε τρία είδη επιχειρήσεων. Ποια ήταν αυτά;
4. Ποιοι ναυτικοί μας ανέπτυξαν σημαντική δράση στη θάλασσα;
5.Ποια ήταν τα αντίποινα των Τούρκων; Ποιο γεγονός συγκλόνισε τους χριστιανικούς λαούς της Ευρώπης;
6.Οι αποτυχίες των Τούρκων στη θάλασσα τους ανάγκασε να ζητήσουν βοήθεια .Από ποιους;
7.Σε ποια νησιά επιτέθηκε ο ενωμένος τουρκοαιγυπτιακός στόλος; Ποια ήταν η τύχη τους; Ποιες συνθήκες ευνοούσαν τώρα τους Τούρκους;
8.Ποια μεγάλη νίκη πέτυχε ο στόλος μας τον Αύγουστο του 1824.Ποιο αντίκτυπο είχε η μεγάλη νίκη στην τουρκική πλευρά;

9.Γράψε τα ονόματα των μεγάλων μορφών του ελληνικού στόλου.
        
                   ......................................            .......................................                .......................................

9. Οι δύο μεγάλες γυναικείες μορφές του αγώνα Μπουμπουλίνα και Μαντώ Μαυρογένους έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα. Η πρώτη σκοτώθηκε από αδέσποτη σφαίρα σε οικογενειακές διαφορές, η Μαντώ πέθανε πολύ φτωχή και λησμονημένη. Σχολίασε το τέλος των ηρωίδων.
Εκτυπώστε την εργασία
Δείτε το βίντεο του μαθήματος
  Βιβλιοπρόταση

 Το Νησί των Ανέμων 
Ένα συγκλονιστικό ιστορικό μυθιστόρημα για την καταστροφή της Χίου Ήταν δύο εβδομάδες μετά το Πάσχα, δύο εβδομάδες μετά την απόβαση. Το νησί ήταν σκεπασμένο με στάχτες, έρη­μο, εγκαταλειμμένο, ματωμένο. Μόνο ο αέρας φυσούσε δυνατός και ατρόμητος κι έγερνε τα λιγοστά δέντρα, που είχαν γλιτώσει από το ολοκαύτωμα. Οι άνεμοι του Αιγαίου μάταια φυσούσαν πάνω από τη Χίο για να διώξουν από τον αέρα τη μυρωδιά που έφερνε αναγούλα, την μπόχα από το αίμα και τα νεκρά σώματα.
Το λιμάνι της Χίου ήταν γεμάτο πτώματα που τα κύματα χτυπούσαν στα πλευρά των καραβιών. Ένα πελώριο σάβανο φτιαγμένο από νεκρά γυναικεία και παιδικά κορμιά, νέους και γέρους, ανθρώπους που είχαν προσπαθήσει να ξεφύγουν από τα σπαθιά που στάζανε αίμα. Αυτοί που είχαν πάρει τα βουνά, για να κρυφτούν στα μοναστήρια, ήταν νεκροί. Όσοι δεν κατάφεραν να μπουν στα καράβια και να φύγουν για τα γύρω νησιά και άλλοι που δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα απ' όλα αυτά, ήταν κι αυτοί νεκροί ή στριμωγμένοι πίσω από σύρματα για να μεταφερθούνε στην Τουρκία. Είχαν κρατήσει τα κορί­τσια για τα σκλαβοπάζαρα και τα χαρέμια, κι είχαν πάρει αιχ­μαλώτους τους νέους. Φόρτωναν στα καράβια τ' ανθρώπινα ερείπια και παντού επικρατούσε ο πανικός και το χάος. Σαρά­ντα χιλιάδες Έλληνες για την υπηρεσία του Σουλτάνου κι άλλοι σαράντα που πότισαν με το αίμα τους το διψασμένο χώμα και έθρεψαν με τα μεδούλια τους τη γη της Χίου.(απόσπασμα)
Χιώτες πρόσφυγες

 Τα επαναστατημένα νησιά


Η σημαία της Ύδρας


Η πυξίδα του ΜιαούληΟ Αντώνιος Οικονόμου κηρύσσει την επανάσταση στην Ύδρα
Έλληνας ναύτηςΗ επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου                                                            κλικ εδώΓ. 5. Η επανάσταση στα νησιά του Αιγαίου - Quizκλικ εδώΔεν υπάρχουν σχόλια: