Τετάρτη 20 Ιουνίου 2012

Βυζαντινά μοτίβα και σχέδια σε πηλό

Μια ακόμη δραστηριότητα που ανέπτυξε η Ε3 στα πλαίσια  της Βυζαντινής Ιστορίας ήταν η ζωγραφική βυζαντινών μοτίβων σε πηλό.Στόχος μας η γνωριμία με τον πηλό, μέσω τις επίσκεψής μας σε εργαστήριο πηλού ,η επαφή με τη ζωγραφική και φυσικά η γνωριμία με τα βυζαντινά μοτίβα.

Επίσκεψη στο εργαστήριο αγγειοπλαστικής "Θέρος " στο Πλαγιάρι
Με μεγάλη προθυμία το εργαστήρι δέχτηκε να μας μυήσει στα μυστικά του πηλού και ευχαριστούμε πολύ τους ιδιοκτήτες για αυτό.Τα παιδιά ακολουθώντας τις οδηγίες του αγγειοπλάστη καταπιάστηκαν με τον πηλό και πολλά έδειξαν και ενθουσιασμένα με την ιδέα της ενασχόλησής τους στο μέλλον. Εντυπωσιάστηκαν από την χρήση του τροχού και τα έργα των αγγειοπλαστών του "Θέρος".Τέλος προχωρήσαμε στην κατασκευή των πήλινων πλακών στις οποίες θα ζωγραφίζαμε αργότερα τα βυζαντινά μοτίβα.Τις αφήσαμε να ψηθούν και ανανεώσαμε το ραντεβού για την επόμενη χρονιά.

Εικόνες από την επίσκεψη στο εργαστήριο



Κατασκευή των έργων
Μετά το ψήσιμο των πήλινων πλακών τα παιδιά ζωγράφισαν τα μοτίβα με πλαστικά ακρυλικά χρώματα και στο τέλος τα έργα περάστηκαν και με βερνίκι πέτρας. Η επιλογή των μοτίβων έγινε από το βιβλίο "Βυζαντινά σχέδια " του Ανδρέα Ανατολίτη αλλά και κάποια σχέδια πάρθηκαν από τα χρυσά περικάρπια του Βυζαντινού  Μουσείου Θεσσαλονίκης
Τα χρυσά περικάρπια
Τα έργα των παιδιών

Μοτίβα από τα χρυσά περικάρπια





Σχέδια και μοτίβα από το βιβλίο του Ανδρέα Ανατολίτη










Δεν υπάρχουν σχόλια: