Τετάρτη, 9 Φεβρουαρίου 2011

Γλώσσα κεφ.9-Συσκευές

Μοντέρνοι Καιροί

Οι ταινίες του αξέχαστου Τσάρλι Τσάπλιν είναι κινηματογράφος που ψυχαγωγεί και ταυτόχρονα προβληματίζει. Απευθύνεται σε σκεπτόμενους θεατές και τους ωθεί να συνειδητοποιήσουν τα προβλήματα του καιρού τους. Γι' αυτό είναι πάντα επίκαιρος.


Η ευφυής και προφητική παρακαταθήκη του Τσάρλι Τσάπλιν πάνω στην παράνοια της βιομηχανικής εποχής, της σύγχρονης κοινωνίας και της τεχνολογικής προόδου.


Σενάριο, σκηνοθεσία: Τσάρλι ΤσάπλινΦωτογραφία: Ρόλαντ Τόθεροχ, Άιρα Μόργκαν

Μουσική: Τσάρλι Τσάπλιν, Άλφρεντ Νιούμαν


Παίζουν: Τσάρλι Τσάπλιν, Πολέτ Γκοντάρ, Χένρι Μπέργκμαν, 

Τσέστερ Κόνκλιν,Τάινι Στάντφορντ, Χανκ Μαν, Στάνλεϊ Μπάιστοουν, Άλαν ΓκαρσίαΚοινωνική κριτική, σουρεαλισμός, ανθρωπισμός και ψυχαγωγία συνυπάρχουν μοναδικά στο σπαρακτικό αριστούργημα «Μοντέρνοι καιροί» (1936), γεμάτο υπέροχα ενορχηστρωμένες κωμικές σκηνές ανθολογίας, στην τελευταία βουβή ταινία του δημιουργού.Ο Τσάπλιν είναι ένας εργάτης φάμπρικας που προσπαθεί να συγχρονιστεί με τη γραμμή παραγωγής σφίγγοντας βίδες, ενώ το τυραννικό αφεντικό του παρακολουθεί το προσωπικό μέσα από μόνιτορ σαν άλλος «Μεγάλος Αδελφός». Όταν συναντάει και ερωτεύεται μια ορφανή κοπέλα του δρόμου, οι δυο τους ονειρεύονται μια πιο όμορφη και ήρεμη ζωή μακριά από τον αστικό εφιάλτη της μοντέρνας βιομηχανικής κοινωνίας, όμως μια σειρά από ατυχή περιστατικά τον καθιστούν διαρκώς παρεξηγημένο και κυνηγημένο.


Ο ήρωάς μας αντιμετωπίζει προβλήματα
 με τις μηχανέςΔεν υπάρχουν σχόλια: