Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

ΔΙΑΤΡΟΦΗ (Γλωσσα 4η ενότητα)

Η ιστορία της διατροφής στη σύγχρονη Ελλάδα μέσα από εικόνες

Από το '60 μέχρι σήμερα το βιοτικό μας επίπεδο έχει βελτιωθεί σημαντικά ,συμβαίνει όμως το ίδιο και με τη διατροφή μας;Ας δούμε λοιπόν την εξέλιξη της.

Δεκαετία του '60
Η εποχή που εμείς οι μεγαλύτεροι έχουμε τις πιο γλυκές αναμνήσεις ,αναμνήσεις
από μια Ελλάδα που δεν υπάρχει πια.
Στις γειτονιές δεν υπήρχαν τα γνωστά σούπερ μάρκετ και οι μητέρες μας έστελναν στο μπακάλικο της γειτονιάς να αγοράσουμε τα προϊόντα χύμα ,αφού δεν υπήρχαν πακεταρισμένα ούτε πλαστικές συσκευασίες,όλα έμπαιναν σε χάρτινες συσκευασίες.

Κάθε σπίτι παρ όλου που είχε ψυγείο είτε με πάγο είτε με ηλεκτρικό ,μέσα έβρισκες τα τελείως απαραίτητα (αυγά,γιαούρτι,φρούτα,λαχανικά και το κρέας για το κυριακάτικο τραπέζι.Τετάρτη και Παρασκευή αδιαπραγμάτευτα στο τραπέζι υπήρχαν τα όσπρια,ενώ από κανένα σπίτι δεν έλειπε το αλεύρι ως πρώτη ύλη για ψωμί,τηγανίτες,κουρκούτι και πίτες.Αν και εμφανίζονται τα πρώτα εμφιαλωμένα γάλατα,οι νοικοκυρές αφήνουν το σκεπασμένο κατσαρόλι στο πλατύσκαλο για να τους το γεμίσει ο γαλατάς.



Δεκαετία του '80
Τα σούπερ μάρκετ αρχίζουν να εξαπλώνονται,τα ψυγεία να μεγαλώνουν για να χωρέσουν τα τυποποιημένα προϊόντα .Μόνο οι γιαγιάδες αντιστέκονται και μαγειρεύουν ακόμα με αγνά υλικά,ενώ στους σταθμούς των λεωφορείων κάνουν την εμφάνιση τους και τα πρώτα τάπερ από την επαρχία με φαγητά που οι μετανάστες των μεγάλων πόλεων έχουν πάψει να μαγειρεύουν.



Οι επισκέψεις στα σούπερ μάρκετ γίνονται όλο και συχνότερες ,καθώς οι αγορές στα προϊόντα ψυγείου αυξάνονται.Υλικά για τοστ -η  εύκολη λύση για το πρωινό των παιδιών-,χυμοί , αναψυκτικά,μαργαρίνη.Το κρασί που από την αρχαιότητα συντρόφευε το τραπέζι των Ελλήνων αντικαταστάται από τη μπύρα,ενώ το ουίσκι δε λείπει από κανένα πλέον σπίτι.


Δεκαετία του '90
Δεν υπάρχει πλέον σπίτι όπου το ψυγείο να μην είναι δίπορτο για να χωρέσει τις "ανάγκες" διατροφής της οικογένειας,που όλο και περισσότερο περνάει από την κατάψυξη. Η μεσογειακή διατροφή περνάει σε δεύτερη μοίρα και το κρέας αποτελεί πλέον τμήμα της καθημερινής διατροφής των Ελλήνων,ενώ στο σύνολό τους τα τρόφιμα είναι τυποποιημένα.Τα ντουλάπια της κουζίνας είναι γεμάτα από τρόφιμα με μηδενική θρεπτική αξία,ενώ τα έτοιμα γεύματα απ' έξω ανεβάζουν σε ανησυχητικά επίπεδα χοληστερίνη και ζάχαρο.


Δεκαετία '00
Περασμένα μεγαλεία και διηγώντας να κλαις.Φρέσκο;Πού ;Πώς;Ποιος; Ίσως σε 
κάποιο απομακρυσμένο χωριό αλλά και εκεί τα τυποποιημένα κάναμε κατάληψη.Όλα είναι πλέον όνειρο και το χύμα και τα μπακάλικα και οι γαλατάδες .Ζήτω τα συσκευασμένα.Ζήτω τα Fast Food !



και να μη ξεχνάμε τη μεσογειακή διατροφή


"Εθνικό σπορ τα ανθυγιεινά"


Γυρίζουν την πλάτη στο σπιτικό φαγητό ακόμη και τα παιδιά


Οι Έλληνες εξακολουθούν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, ζάχαρη και λιπαρά, να παχαίνουν,ν' ανεβάζουν τη χοληστερίνη και την πίεση τους, τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά

Παρά το γεγονός ότι θερίζουν χοληστερίνη, πίεση, διαβήτης και καρδιαγγειακά νοσήματα, οι Έλληνες δεν το βάζουν κάτω: εξακολουθούν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας, ζάχαρη και λιπαρά, αγνοώντας συστηματικά τα ψάρια, τα λαχανικά και άλλα υγιεινά τρόφιμα.
Σχεδόν έξι κιλά μπισκότα - που είναι πλούσια σε ζάχαρη και λίπος - καταναλώνει τον χρόνο κάθε Έλληνας. Σε αυτά προστίθενται δυόμισι κιλά σοκολάτας και ενάμισι κιλό γλυκών, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Σοκολάτας, Μπισκότων και Ζαχαροπλαστικής. Την ίδια ώρα, δύο στους δέκα Έλληνες επιλέγουν κατεψυγμένα γεύματα και ημιέτοιμα φαγητά, με σαφή προτίμηση στα έτοιμα προϊόντα ζύμης, όπως οι διάφορες πίτες.
Η ετήσια κατανάλωση τέτοιων προϊόντων ξεπερνά τους
20.000 τόνους στη χώρα μας. Τα τελευταία πέντε χρόνια, η αγορά έτοιμου φαγητού στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 16,2%.

Κατάχρηση ανθυγιεινών. Όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, στην πλειονότητα τους οι Έλληνες καταναλώνουν υπερδιπλάσια από τη συνιστώμενη ποσότητα κρέατος την εβδομάδα, γυρνώντας την πλάτη στο υγιεινό διαιτολόγιο. Καλύπτουν μόνο ένα μικρό μέρος της συνιστώμενης ημερήσιας και εβδομαδιαίας ποσότητας σε ψάρια, όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Ιδιαίτερα οι νέοι καταναλώνουν ως και περισσότερες από τρεις μερίδες γλυκών κάθε βδομάδα, ενώ συχνά τρώνε έξω σε βάρος του σπιτικού φαγητού.


Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες της εταιρείας Icap, κάθε χρόνο καταναλώνονται περίπου 20.000 τόνοι αλμυρών σνακ, πάνω από 11.000 τόνοι τσιπς και 41.000 τόνοι παγωτού! Όπως αναφέρουν ειδικοί διατροφολόγοι, τα σνακ και τα πατατάκια περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπαρών - και μάλιστα κακής ποιότητας - και αλατιού, ενώ, όπως έχει διαπιστωθεί, το παγωτό κάθε άλλο παρά γάλα περιέχει: αποτελείται κατά 70% από λίπος ινδικής καρύδας, το οποίο περιέχει σε ποσοστό 60% έως 70% κορεσμένα λίπη!


Διατροφική βόμβα. Όλα αυτά τα συστατικά εκτινάσσουν στα ύψη τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ σε συνδυασμό με τις δεκάδες χρωστικές και χημικές ουσίες - που προστίθενται για να βελτιώνουν τη γεύση των προϊόντων - δημιουργούν μια διατροφική βόμβα για μικρούς και μεγάλους .Δεν είναι τυχαίο ότι τέσσερις στους δέκα Έλληνες και τρεις στις δέκα Ελληνίδες είναι υπέρβαροι. Την ίδια στιγμή, τα παιδιά στη χώρα μας έχουν σήμερα τρία κιλά σωματικού βάρους παραπάνω από το κανονικό και μέχρι 3,3 μονάδες υψηλότερη πίεση, σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία!

  Επιβαρύνονται τα παιδιά, πριν από δέκα χρόνια, το μέσο βάρος ενός αγοριού 10 ετών ήταν 34,9 κιλά. Σήμερα τα αγόρια αυτής της ηλικίας ζυγίζουν κατά μέσο όρο 38 κιλά. Αλλά και τα κορίτσια είναι κατά τρία κιλά πιο παχιά (37,6 κιλά αντί 34,6 που ήταν πριν 10 χρόνια).Ήδη - σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας - καταγράφεται αύξηση της συστολικής (μεγάλης) πίεσης των παιδιών κατά 3,3 μονάδες! Πρόσφατες μελέτες δείχνουν και αύξηση της χοληστερίνης στα υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, τα οποία έχουν την τάση να καταναλώνουν λιπαρές και πολύ αλατισμένες τροφές σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι τα παιδιά με κανονικό βάρος. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, προσλαμβάνουν φυτικές ίνες πολύ λιγότερες από την ελάχιστη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα. Το ίδιο ισχύει με το ασβέστιο, τον σίδηρο, τη βιταμίνη Ε και το φολικό οξύ για 40% των παιδιών.


   Αλλαγή συμπεριφοράς. «Είναι φανερό ότι η συμπεριφορά των Ελλήνων ως
Η ανθυγιεινή διατροφή συνδέεται άμεσα με την αύξηση της χοληστερίνης στο αίμα, την υπέρταση και την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη. Και οι τρεις αυτές παθήσεις αυξάνουν ως και 277% τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εμφράγματος. Σημειώνεται ότι στη χώρα μας καταγράφονται 25.000 οξέα καρδιακά επεισόδια κάθε χρόνο, ενώ έως και 6.000 άνθρωποι δεν προλαβαίνουν καν να φτάσουν στο νοσοκομείο, αφού χάνουν τη ζωή τους αμέσως μετά το έμφραγμα.


                                                                                                        Πηγή:Βήμα



Η διατροφή στην αρχαία Ελλάδα


Το πρωινό

Το πρωινό, το οποίο ονομαζόταν συνήθως «άριστον», αποτελείτο από ψωμί, («μάζα» από κριθάρι γιο το λαό, «άρτο» από σιτάρι γιο τους πλούσιους) βουτηγμένο σε ανέρωτο κρασί. Συνηθισμένες πρωινές τροφές ήταν επίσης τα ξερά σύκα, τα αμύγδαλα, τα καρύδια και οι άλλοι ξηροί καρποί. Το πρωινό ρόφημα ήταν ο «κυκεών», ένα μείγμα κρασιού, τριμμένου τυριού και κριθάλευρου, το γάλο κυρίως κατσικίσιο, καθώς και ένα είδος υδρόμελου που το παρασκεύαζαν από χλιαρό νερό και μέλι.
Τα γεύματα
Συχνά, τα γεύματα ήσαν μόνο δύο. Το πρώτο απαρτιζόταν από ψάρια, όσπρια, ή πρόχειρα φαγητά όπως ψωμί, τυρί, ελιές, αυγά, ξηρούς καρπούς και φρούτα. Το βραδινό, το οποίο αποτελούσε και το κύριο γεύμα, ήταν αυτό του συμποσίου και της φιλικής συντροφιάς διότι στους αρχαίους Έλληνες δεν άρεσε να τρώνε μόνοι τους, η γενικά αποδεκτή άποψη ήταν ότι το να τρώει κανείς μόνος του δε σημαίνει ότι γευματίζει αλλά ότι απλά γεμίζει το στομάχι του.
 Τα προϊόντα

Το Ελαιόλαδο

Πολλά ευρήματα από ανασκαφές δείχνουν ότι η κατανάλωση του ελαιόλαδου ήταν ευρύτατα διαδεδομένη στην Αρχαία Ελλάδα. Έτσι έχουν κατά καιρούς βρεθεί άφθονοι ελαιοπυρήνες, δείγμα κατανάλωσης ελιάς και λαδιού, καθώς και πολλοί οπό τους λεγόμενους ψευδόστομους αμφορείς οι οποίοι χρησίμευαν κυρίως για την αποθήκευση λαδιού. Φημισμένο λάδι στην αρχαιότητα προερχόταν από τη Σάμο και την Ικαρία, ενώ η Αττική, σε αντίθεση με άλλα προϊόντα, ήταν όχι μόνο αυτάρκης αλλά και εξαγωγέας ελαιόλαδου και ελιών.

Το κρασί



Το κρασί ήταν ένα καθημερινό βασικό συστατικό στην διατροφή των Αρχαίων Ελλήνων, στην πραγματικότητα αποτελούσε μια οπό τις βασικές τροφές αφού ήταν μέρος του πρωινού αλλά και των υπολοίπων γευμάτων.




Τα ψάρια
Ανέκαθεν οι Έλληνες έτρωγαν πολύ περισσότερα ψάρια οπό κρέας. Στην αρχαιότητα προτιμούσαν, όπως φαίνεται, κυρίως παχιά ψάρια, όπως: κολιός - σκουμπρί (σκόμβρος), σαρδέλα (σαρδίνι, τριχίς), γόπα (βοξ), μαρίδα (σμόρις) κ.α.



Τα κρέατα
Γενικά, εκτός από τους ομηρικούς ήρωες και τα συμπόσια, η κρεατοφαγία περιοριζόταν στις δημόσιες και ιδιωτικές γιορτές.
Τα πουλερικά διαφόρων ειδών, τα κουνέλια, οι λαγοί, οι αγριόχοιροι, το αγριοκάτσικα, τα ελάφια και τα γνωστά κατοικίδια ζώα, αποτελούσαν τις κύριες πηγές κρέατος των αρχαίων Ελλήνων. Το μαγείρεμα γινόταν με διάφορους τρόπους, πιο συχνά, ψητά στο φούρνο ή στη σούβλα και βραστά με διάφορα λαχανικό και καρυκεύματα.
Όσπρια και δημητριακά
Τα όσπρια και τα δημητριακά, αποτελούσαν διατροφική βάση για την πλειοψηφία των Ελλήνων οπό την αρχαιότητα. Τα κουκιά, τα λούπινα, τα μπιζέλια, τα ρεβίθια και τα φασόλια είναι μερικά από τα όσπρια που προτιμούσαν οι αρχαίοι Έλληνες. Τα δημητριακά χρησίμευαν κυρίως στην παρασκευή διαφόρων τύπων ψωμιού, έτσι παρασκεύαζαν ψωμί από κριθάρι, σιτάρι, κεχρί κ.ά
Λαχανικά - φρούτα - καρυκεύματα
Τα λαχανικά και τα φρούτα ήταν ανέκαθεν πρώτα στις επιλογές των Ελλήνων. Άλλωστε, και στην Αρχαία Ελλάδα, υπήρχαν μερικοί όπως οι οπαδοί του Πυθαγόρα που ήταν φυτοφάγοι. Φυσικά τα λαχανικό και τα φρούτα εκείνης της εποχής δεν ήταν ίδια με τα σημερινά αφού δεν υπήρχαν ντομάτες, πατάτες, πιπεριές, καλαμπόκι, πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες, κ.α.
Από τα λαχανικό υπήρχαν, το αγγούρι, η αγκινάρα, ο αρακάς, οι κολοκύθες, τα κρεμμύδια, το λάχανο, το σπαράγγια, τα μανιτάρια, τα παντζάρια κ.α.
Από τα καρυκεύματα και τα μπαχαρικά χρησιμοποιούσαν, άνηθο, βασιλικό, δυόσμο, θυμάρι, κάρδαμο, κόλιανδρο, κάππαρη, κουκουνάρι, αλλά και τα εισαγόμενα όπως πιπέρι, κ.α.
Στα φρούτα κυριαρχούσαν το αχλάδι, το δαμάσκηνο, το κεράσι, το κούμαρο, το κυδώνι, και βέβαια το σταφύλι και το σύκο.
Στους ξηρούς καρπούς συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, τα αμύγδαλα, τα καρύδια, τα κάστανα, οι σταφίδες και τα ξερά σύκα.

Ιφιγένεια Καραμέλιου
    Στ1

Παρουσίαση βιβλίου

"Σώος και αβλαβής από τις δίαιτες"
της Μαίρης Μεταξά-Παξινού

 Η αλήθεια για τις δίαιτες ,τις θερμίδες,την ανορεξία,τη βουλιμία, την παχυσαρκία και τη σχέση τους με σένα.
Σ 'αυτό το βιβλίο περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο σκέφτονται οι έφηβοι για το φαγητό ,την υγεία και το σώμα τους.
 Ο καθένας μας είναι διαφορετικός,άλλος πιο κοντός,άλλος πιο ψηλός,άλλος αδύνατος κι άλλος γεματούλης,όλοι δηλαδή διαφέρουμε μεταξύ μας.Είναι λάθος να έχουμε πρότυπα που προβάλονται στην τηλεόραση. Το σωστό πρώτυπο είναι αυτό που μας κάνει να νιώθουμε καλά εμείς με τον εαυτό μας και το σώμα μας και πάνω απ'όλα...να είμαστε υγιείς.
 Με σωστή διατροφή και άσκηση καταφέρνουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο σώμα μας και την καλή υγεία του εαυτού μας



Μάθε να χαίρεσαι το σώμα σου χωρίς στερήσεις και ταλαιπωρίες.

της Κοψαχείλη Γωγώς
Στ1




Μάθημα αστρονομίας μέσω της γαστρονομίας


(πολίτικη κουζίνα)







Συνταγές μαγειρικής

(Χαΐνηδες)



ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ


Στίχοι: Δημήτρης Αποστολάκης
Μουσική: 
Δημήτρης Ζαχαριουδάκης
Πρώτη εκτέλεση: 
Χαΐνηδες

Από μικρή τής άρεσε, μες στην κουζίνα μόνη
τις ώρες να σκοτώνει
με τη μαγειρική,
και πέφτανε τα δάκρυα θυμώντας τη ζωή της
και δίναν στο φαΐ της
μια γεύση μαγική.

Κύμινο, μοσχοκάρυδο και κόκκινο πιπέρι,
ποτέ δεν είχε ταίρι
ν' αλλάξει μιαν ευχή,
να χαμηλώσεις τη φωτιά μετά την πρώτη βράση,
να γίνονταν η πλάση
ξανά απ' την αρχή.

Ψιλοκομμένος μαϊντανός, και σκόρδο μια σκελίδα,
να 'φεγγε μιαν ελπίδα
στα μάτια τα μελιά,
και προς το τέλος πρόσθεσε ένα ποτήρι λάδι,
να 'νιωθε ένα χάδι
μια μέρα στα μαλλιά.

Μια νύχτα έπιασε φωτιά μέσα στο μαγερειό της,
που 'κανε το φευγιό της
να μοιάζει με γιορτή,
τέτοια που γύρω φύτρωσαν άσπρα του γάμου κρίνα,
ολόιδια με κείνα
που είχε ονειρευτεί.

Πόσες καρδιές που γίνανε αναλαμπή κι αθάλη,
μας κάμανε μεγάλη
κάποια μικρή στιγμή,
κι αθόρυβα διαβήκανε απ' της ζωής την άκρη,
χωρίς ν' αφήσει δάκρυ
σε μάγουλο γραμμή.





Φτιάχνω διαφημίσεις για τη


 διατροφή

Μπράβο Μάριε!


Μπράβο Ιφιγέγεια


Μπράβο Μάρκο!

Μπράβο Βικτωρία



Μπράβο Άννα




Μπράβο Θοδωρή!



Μπράβο Χρήστο!



Μπράβο Βικτωρία!



Μπράβο Μανώλη! 

Μπράβο Αναστασία!


Μπράβο Χριστόφορε!




Μπράβο Ελένα!

















3 σχόλια:

ioannap είπε...

ένα μεγάλο μπράβο !!!!

Ανώνυμος είπε...

etsi kai etsi

Ανώνυμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.