Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Το βιβλίο στο Βυζάντιο (Εργασία της Ε3 )


Απόσπασμα από την εργασία (Η εξέλιξη του βιβλίου από την αρχαιότητα ως  σήμερα)

Το ειλητάριο

Το ειλητάριο ήταν γνωστό από τους αρχαίους Έλληνες και Ρωμαίους, οι οποίοι το κατασκεύαζαν από πάπυρο και το ονόμαζαν κύλινδρο. Το ειλητάριο στη Βυζαντινή εποχή ήταν από ορθογώνιο κομμάτι παπύρου, περγαμηνής ή χαρτιού το οποίο τυλιγόταν γύρω από έναν άξονα σε κάθετη ή σπανιότερα σε οριζόντια διεύθυνση . Ο αναγνώστης όταν διάβαζε το κείμενο ξετύλιγε λίγο λίγο με το αριστερό χέρι και το ξανατύλιγε με το δεξί. Από τα ρήματα ειλείν και ανελίσσειν που δηλώνουν ακριβώς αυτή την κίνηση ο τύπος αυτός του βιβλίου ονομάστηκε ειλητάριο.

Ο κώδικας 
Το ειλητάριο δεν ήταν πρακτικό, για αυτό το λόγο από τον 3ο αι. μ. Χ. και έπειτα οι Βυζαντινοί κατασκεύασαν ένα δεύτερο τύπο βιβλίου, τον κώδικα στον οποίο έγραφαν μεγάλα κυρίως κείμενα, όπως η Βίβλος Ο κώδικας, τύπος που επικράτησε ως σήμερα, αποτελείται από μεγάλα, κομμάτια χαρτιού ή περγαμηνής, διπλωμένα δύο φορές στα δύο, τα λεγόμενα τετράδια   Στο τέλος όλα τα τετράδια δένονταν σε τόμο. 












Μπράβο 
Ζωή,Βίκυ,Όλγα και Εβελίνα

Ολόκληρη η εργασία των μαθητριών της Ε3 για την εξέλιξη του βιβλίου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.Η συγκέντρωση του υλικού και η παρουσίασή της (PowerPoint) έγινε αποκλειστικά από τα παιδιά .Μπράβο κορίτσια !

                          
                                          Η εξέλιξη του βιβλίου from sk1962



                        Η ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
   

View more presentations or Upload your own.




H εργασία μετά μουσικής (εν χορδές) 




Δεν υπάρχουν σχόλια: