Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

ΓΛΩΣΣΑ ΣΤ΄-ΕΝΟΤΗΤΑ 2-ΚΑΤΟΙΚΙΑ-(Περιγραφή κτηρίου)



ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ
ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΝΟΗΣΙΣ”


Το Κέντρο Διάδοσης Επιστημών Και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις” είναι ένα από τα πιο μοντέρνα κτίρια της Θεσσαλονίκης. Κτίστηκε το 2.000 και βρίσκεται στο εξηκοστό χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης.- Θέρμης. Πρώτη φορά το επισκέφθηκα στην τρίτη τάξη. Από τότε έχω ξαναπάει ακόμα οχτώ φορές.
Έχει μία ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Καθώς μπαίνεις μέσα αντικρίζεις πολλά μηχανήματα που χρησιμοποιούσαν τα παλιά χρόνια. Έξω από τις αίθουσες, δίπλα στις πόρτες, υπάρχουν οι διάφορες
μορφές κάμερας μέχρι τη σημερινή. Η πρώτη πόρτα δεξιά οδηγεί στο Πλανητάριο που είναι ίσως το δεύτερο στην Ελλάδα. Οι θέσεις είναι αμφιθεατρικές. Η καμπυλωτή οροφή του ταυτόχρονα λειτουργεί σαν οθόνη. Όταν παρακολουθείς μια ταινία μέσα του νιώθεις πως βρίσκεσαι σε άλλο τόπο και χρόνο. Όλα γύρω ζωντανεύουν, σε μαγεύουν!
Αμέσως μετά, στη δεξιά μεριά και αυτό, είναι το Κοσμοθέατρο. Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε για αυτό. Οι θέσεις αμφιθεατρικές , μια πελώρια οθόνη καλύπτει τον τοίχο και αρκετά ηχεία το αποτελούν.
Απέναντι ο Προσομοιωτής. Έχει δύο μέρη, στο πρώτο βλέπεις ένα μικρό βίντεο που διαφέρει από κάποια περίληψη έως το ένα μέρος της ταινίας. Στο δεύτερο υπάρχουν τρία βαγόνια των εννέα θέσεων και μια μικρή οθόνη για την προβολή. Για να μπεις όμως πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες.
Το καλύτερο είναι το Τεχνολογικό Εργαστήρι. Βρίσκεται απέναντι από την είσοδο. Έχει θερμική κάμερα πριν μπεις και μπορείς να δεις τον εαυτό σου μόνο με την θερμοκρασία. Περιέχει πολλά πειράματα, απ' αυτά ξεχωρίζουν η ζωντανή βαλίτσα και το μουσικό όργανο λέιζερ.
Στο δεύτερο όροφο υπάρχουν κυρίως δημιουργικά προγράμματα, όπως η βιβλιοθήκη με υπολογιστές και αίθουσες εικαστικών. Η καφετέρια, που λειτουργεί και σαν ρεστοράν, βρίσκεται αριστερά από την κεντρική είσοδο.
Το Νόησις είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερο τουριστικά αξιοθέατα της πόλης μας.
Βικτωρία Δασκαλάκη





ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ




   Το σπίτι του συγγραφέα Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη βρίσκεται στο κέντρο της Σκιάθου. Ένα δρόμο όπου περνάνε όλοι σχεδόν οι επισκέπτες αφού από εκεί οδηγεί στο λιμανάκι.
   Από την πρώτη ματιά το σπίτι δεν είναι καθόλου εντυπωσιακό αλλά πολύ απλό και λιτό. Είναι διώροφο και βαμμένο σε χρώμα εκρού. Από την μικρή και στενή καφέ πόρτα φαίνονται σχεδόν όλα τα δωμάτια . Στο σαλόνι ένας μικρός καναπές με κόκκινο ριχτάρι σου κλέβει την προσοχή . Ένα κοντό και παλιό τραπεζάκι είναι πάνω από ένα χαριτωμένο κόκκινο χαλί . Στους τοίχους πολλές κορνίζες κρεμασμένες .
   Το δωμάτιό του είναι πολύ λιτό . Ένα μικρό κρεβάτι και ένα τραπεζάκι που επάνω έχει ένα κίτρινο κερί ξεχωρίζουν . Ένα γραφείο που έχει τη δική του όψη ,καφέ με μία πολύ μικρή καρέκλα όπου ο συγγραφέας εκεί έγραφε τα πολυσυζητημένα διηγήματά του.
   Σε αυτό το μισογκρεμισμένο δωμάτιο ο συγγραφέας σκεφτόταν και έγραφε τα έργα του.

Άννα Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: